Nieuwe Driemanspolder
De Nieuwe Driemanspolder was eerder een agrarisch gebied tussen Zoetermeer, Den Haag Leidschenveen en Leidschendam-Voorburg. Het duurt nog heel even, maar in juli  2020 opent hier een natuur- en recreatiegebied met water, wandel-, fiets-, ruiter- en menpaden. Dit nieuwe gebied gaat u niet alleen een mooi uitzicht en een heerlijk recreatiegebied opleveren, maar is bovendien belangrijk voor de veiligheid van Zuid-Holland. In de Nieuwe Driemanspolder zal bij extreme regenval overtollig water uit de omgeving tijdelijk worden opgevangen om de veiligheid van de omliggende regio te garanderen. Door waterberging, natuur en recreatie te combineren is sprake van meervoudig ruimtegebruik. Zo gaan we zuinig om met de geringe beschikbare ruimte in Zuid-Holland.

Het hoogheemraadschap van Rijnland voert de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder uit. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De werkzaamheden zijn gestart in het eerste half jaar van 2017 en de oplevering is gepland in 2020.

https://www.n3mp.nl/

 ===



Veelgestelde vragen:
Om welk gebied gaat het precies?
Het gaat om het gebied de Nieuwe Driemanspolder, inclusief een deel van Potteveen, Roeleveen, en de groenblauwe (natuur en water) verbinding van de Nieuwe Driemanspolder met de Stompwijkse vaart langs de landscheiding/Kostverlorenweg.

Waarom krijgt de Nieuwe Driemanspolder een andere bestemming?
Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft ruimte nodig voor piekberging en seizoensberging van het water. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voorkomen dat u natte voeten krijgt. Dat kan prima plaatsvinden in de Nieuwe Driemanspolder. Ook een reden is dat een van de plaatsen waar een groenblauwe omgeving van belang is, is de Nieuwe Driemanspolder. Er wonen veel mensen omheen die natuur en ruimte voor recreatie nodig hebben. De provincie Zuid-Holland heeft in 1999 het gebiedsperspectief voor de Groenblauwe Slinger vastgesteld, het gebied tussen het Groene Hart en Midden-Delfland. Zo wil men komen tot een groene inrichting van het gebied tussen de stedelijke gebieden in. Op die manier groeien de steden niet tegen elkaar aan en blijft er groene ruimte om van te genieten. Dat groen bestaat uit blijvende landbouwgebieden en voor een deel uit �robuuster� groen door het aanleggen van natuurgebieden, bos en recreatiegebieden. Het blauw van de Groenblauwe Slinger bestaat uit water. Doordat er steeds meer huizen en wegen komen, kan het water steeds moeilijker de bodem in. Dit zorgt voor wateroverlast. Door water de ruimte te geven kan die overlast worden tegengegaan.

Welke functies krijgen een plek in het gebied?
In het gebied zal ruimte zijn voor recreatie, natuur en waterberging.

Wat betekenen de plannen voor de landbouw en de maatschappelijke en economische perspectieven van de regio?
De landbouw verdwijnt uit de Nieuwe Driemanspolder en Roeleveen. Met de boeren die grond in die polders bezitten, wordt zorgvuldig gezocht naar de beste oplossing per individu. De polder heeft verder een maatschappelijk én economisch belang omdat hij als aantrekkelijke leefomgeving een positieve bijdrage levert aan het welzijn van mensen in de regio. Dit heeft een positief effect op de economische bijdrage van mensen aan de maatschappij. Daarnaast speelt het maatschappelijk en economisch belang van de waterberging een rol in de Nieuwe Driemanspolder.

Wat hebben bewoners en boeren aan de plannen?
Bewoners krijgen dicht bij huis een nieuw recreatiegebied waarvan ze gebruik kunnen maken. De boeren in het gebied zullen hun agrarische bedrijf elders voortzetten of de bedrijfsvoering beëindigen.

Wat gaat er door het project in Roeleveen veranderen?
Roeleveen is een gebied dat grenst aan de Nieuwe Driemanspolder. De verkaveling blijft bestaan, de functie van het gebied ook.

Hoe wordt de bereikbaarheid van het gebied?
In de plannen zijn fiets- en wandelverbindingen met de omliggende steden en gebieden opgenomen. Voor recreanten die met de auto komen, wordt een parkeergelegenheid gerealiseerd aan ondermeer de zuidkant van de Nieuwe Driemanspolder.

Blijven de kleine landschapselementen bestaan?
Het cultuurhistorische belang van de bebouwing én de daarbij horende landschapselementen langs de Voorweg en in Wilsveen staan de overheden duidelijk voor ogen. Ze worden dan ook zoveel mogelijk behouden.

Hoe diep wordt het gebied uitgegraven?
Een deel van het gebied zal ongeveer 2,5 meter diep uitgegraven worden. De andere delen zijn ondieper, blijven gelijk of worden zelfs opgehoogd. Bij de keuze voor de diepte spelen waterkwaliteit, landschappelijke wensen en benodigde hoeveelheid grond voor de kades een rol.


 ===