Leidschenveen vecht tegen riool- en regenwater

Geplaatst op 02-03-2015 16:08
Bron           AD 2 -3-2015



Vandaag in AD 2 maart 2015. 
De waterschapsverkiezingen van 18 maart leven in de Haagse wijk Leidschenveen.

 Voor de buurt valt dan ook wat te kiezen, want problemen met regen-, grond- en rioolwater stapelen zich op.
 
    Bij veel regen staat mijn tuin helemaal onder water tot aan de achterdeur.

Sytske Wens

Het is al een half etmaal droog, maar toch staat het landje achter winkelcentrum 't Hoge Veen nog steeds onder water. ,,Dit is ook de plek waar de traumahelikopter moet landen bij calamiteiten, maar hulpdiensten klagen dat het vaak te drassig is,'' zegt voorzitter Anton Janssen van de Bewonersorganisatie Leidschenveen.

Zucht
De toestand van het veldje is exemplarisch voor de vinexwijk die al van meet af aan zucht onder de problemen met hemel-, riool- en oppervlaktewater. Ondergelopen tuintjes, verzakte straten, wateroverlast in kruipruimten van woningen en blauwalg op de muren van huizen zijn slechts enkele van de klachten, die de bewonersorganisatie de laatste jaren heeft geïnventariseerd. ,,Bij veel regen staat mijn tuin helemaal onder water tot aan de achterdeur,'' klaagt bijvoorbeeld Sytske Wens van het Speenkruidveld. ,,Bij navraag bij de woningvereniging kreeg ik als antwoord: dat is uw zaak.''

Klagende bewoners worden door wooncorporaties, gemeente en het waterschap Delfland van het kastje naar de muur gestuurd. Niemand voelt zich verantwoordelijk voor de problemen. ,,Leidschenveen is eind jaren '90 gebouwd op het toentertijd bestaande maaiveld, de weilanden dus,'' zegt Janssen.

,,Het grondwaterpeil in deze wijk is te hoog. De gemeente wil dat het waterschap het slootpeil aanpast, maar het waterschap wijst op zijn beurt naar de gemeente die destijds de problemen niet heeft voorzien. Het is onterecht de kosten voor het ophogen nu af te wentelen op bewoners.''

Lijstduwer
Om zich sterk te maken voor de problemen in zijn wijk heeft de gepensioneerd milieukundige zich opgeworpen als lijstduwer van de Algemene Waterschapspartij Delfland. De bewonersorganisatie heeft ook een stemadvies uitgegeven voor deze partij. Anton Janssen: ,,Het zijn verkiezingen die misschien niet zo leven bij het publiek, maar het gaat om een belangrijk onderwerp als droge voeten. Ik begrijp dat Delfland het waterpeil niet wil veranderen omdat er dan weer problemen ontstaan in omliggende polders.

Intussen werkt buurman Rijnland aan waterbekkens als de Nieuwe Driemanspolder.
 Door met hen te overleggen kunnen gemeente en Delfland misschien toch iets doen aan onze regen aan klachten.''


*************