Verslagje 7 maart informatiebijeenkomst in Voorburg over de Ceva windturbine.

Geplaatst op 10-03-2017 10:17
Bron          

BOL heeft 7 maart 2017 de Inloopbijeenkomst bezocht van gemeente Den Haag en firma De Wolff (de turbinebouwer) in de Oude Kerk in Voorburg over de Ceva windturbine.

Diepe treurnis bij de omwonenden in Leidschendam en Voorburg! 


Gemeente Den Haag/stadsjurist dhr. Van Amerongen biedt alleen excuses aan over het gebrek aan communicatie met de omwonenden, nu ook met inbegrip van Leidschenveen/De Velden en De Lanen. 
De juridische procedures zijn allemaal correct gevolgd en als de omwonenden wel betrokken zouden zijn, dan was volgens gemeente Den Haag het resultaat hetzelfde geweest, omdat Provincie Zuid-Holland in 2012 al opdracht had gegeven om deze windturbine te plaatsen “in de oksel van het Prins Clausplein”: eigenlijk hadden het er zelfs 2 moeten zijn!

 Vraag: is de lokatie “de oksel van het Prins Clausplein”? 

Antwoord: “Eh, nee eigenlijk”! 

Omwonenden kunnen planschade aanvragen, omdat is afgeweken van het Bestemmingsplan.

 Deze procedure kost geld (griffiekosten), maar als de schade wordt toegewezen krijg je die terug. De procedure loopt ook redelijk lang!
Wethouder Joris Wijsmuller heeft de politieke verantwoordelijkheid op zich genomen voor het gebrek aan communicatie met de omwonenden.


De Omgevingsdienst Haaglanden/dhr. Broer gaf aan dat de norm voor slagschade van deze windturbine maximaal 20 minuten/dag bedraagt gedurende maximaal 17 dagen/jaar. Bij overschrijding van deze norm wordt de turbine stilgezet. Op de turbinebladen zijn sensoren aangebracht, die sinds 16 januari 2017 hun werk doen, want voor die datum kreeg hij tientallen terechte klachten te verwerken en daarna geen meer. De vraag is nu of deze inwerkperiode al meetelt voor toetsing aan de normen, want anders is de norm voor 2017 al bijna gehaald en de zomer moet nog komen (dan komt slagschaduw het meeste voor!).


Firma De Wolff gaf aan alles volgens de juiste procedures te hebben gedaan en helaas is het misverstand opgetreden over wie de omwonenden moest betrekken: gemeente Den Haag, gemeente Leidschendam- Voorburg, Ceva (eigenaar van het terrein), of De Wolff (bouwer van de windturbine).

Zij hebben hun excuses aangeboden aan de omwonenden in Leidschendam- Voorburg. Vraag: “ En Leidschenveen?”. Antwoord: “Nee, Leidschenveen niet.

Waarom?”.

 Vraag: “Zijn de excuses aanvaard?”. Antwoord: “Nee, eigenlijk niet”. 

Vraag: “Wat is de terugverdientijd van de windturbine?”. Antwoord: “8 jaar”. 

Vraag: “Verwacht je veel klachten van omwonenden over overschrijding van de norm?” Antwoord: “Nee, want dan stopt de windturbine automatisch”. 

Vraag: “Waarom hebben jullie de omwonenden ter compensatie van de overlast nu niet een participatie aangeboden? Belangstellenden kunnen zich inkopen en ontvangen daarvoor via de Postcoderoosregeling gedurende 15 jaar ca 11 cent/KWh retour op hun energierekening”. 
Antwoord: “Dat is in dit project niet voorzien: die regeling bestond in 2012 niet”. Reactie: “Nu wel en BOL dient het bij deze schriftelijk in als voorstel om de projectopzet aan te passen”. En dat hebben wij (BOL) gedaan: antwoord komt over 4 weken.

****

Antwoord is al  binnen.
antwoord gekregen van firma De Wolff over de mogelijkheid voor omwonendenparticipatie in het windturbineproject van Den Haag langs de A4.
Nee dus, want via gemeente Leidschendam- Voorburg waren de bewoners tegen het project en dan kan je nu niet alsnog participant worden.


***********