Volgend artikel


Geplaatst op -- :


Foto: Marlein Heskes Duarte

China leert van WZH 
Bijzonder bezoek uit China bij WZH Leilinde en WZH Rustoord op donderdag 11 mei. Twee adjunct-directrices van een Chinese school voor Verpleegkunde kwamen om te ervaren hoe bij WZH onderwijs en ouderenzorg samenkomen. 

 
Tijdens de rondleiding vertelt een leerling de Chinese delegatie over het werken op de woongroep.

De Chinese bezoekers spraken met medewerkers, leerlingen, praktijkopleider en het managementteam. Ze kregen informatie over de woonzorgcentra en hoorden verhalen vanuit het onderwijs en de praktijk.

Chinese week
Bij toeval was het Chinese week in WZH Leilinde, wat bij binnenkomst al mooie gesprekken opleverde. Tijdens de rondleiding bewonderde de Chinese bezoekers naast de huiskamers van verschillende woongroepen en appartementen van bewoners ook het reminiscentiehuis vol meubels en andere spulletjes uit de jaren ’50 en ’60. Ook de nieuwe beweegtuin werd volop op de foto gezet.

Uitdagingen ouderenzorg
De oorsprong van dit bijzondere bezoek ligt twee jaar terug. Toen ontving WZH Leilinde onder andere de Viceminister van China. 
Flora van Eck, projectleider van STRONG en werkzaam bij ROC Mondriaan was er, net als toen, vandaar ook weer bij. Ze vertelt: “De standaarden voor de ouderenzorg zijn anders in China en ook daar staat men, net als Nederland, voor de uitdaging een steeds grotere groep ouderen te verzorgen. Maar er speelt een bredere problematiek; het grootste deel van de verpleeghuiszorg is particulier geregeld en voor mensen met een gemiddeld inkomen buiten bereik." 

Je hart volgen
Uit de gesprekken met de Chinese adjunct-directrices kwam naar voren dat verpleegkundigen in China moeilijk te interesseren zijn voor het werk in de ouderenzorg. Veruit de meeste van hen ronden hun opleiding af in het ziekenhuis en blijven daar. De medewerkers van WZH vertellen hen tijdens het bezoek  dat ouderenwerk voor hen vooral een kwestie van ‘je hart volgen’ is.

******