Conclusies en besluiten na bijeenkomst afgelopen 19 juni over de voortdurende onvrede over de Haagse Molen.

Geplaatst op 20-06-2017 16:00
Bron          



BOL was 19/6/2017, 20.00u bij de bijeenkomst van de diverse bewonersgroepen van Leidschendam en Voorburg om af te stemmen over het nut en eventuele doel om in te spreken over de voortdurende onvrede over de Haagse Molen tijdens de vergadering van de Haagse Raadscommissie Leefomgeving d.d. 5 juli 2017, 09.00u. Van de politiek waren aanwezig: Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) en VVD Den Haag/Monique vd Bijl.

Monique gaf een aantal zeer nuttige tips hoe de inspraak d.d. 5/7/2017 het beste gebruikt kan worden om de onvrede en grieven van de bewoners om te zetten in acties van de Haagse gemeenteraad.

Conclusies en besluiten:

 *  Gemeente Den Haag heeft een aantal procedurefouten gemaakt, waardoor er niet tijdig vooraf overleg met en inspraak door de omwonenden heeft kunnen plaatsvinden over de plaats en effecten van de windturbine.  
   
 *  Gemeente Den Haag heeft bepaald, dat voor overlast van zowel geluid als slagschaduw de bebouwing van Leidschenveen op te grote afstand van de windturbine ligt om de bewoners van Leidschenveen in de besluitvorming te betrekken.
   
 *  Wethouder Wijsmuller heeft een onderzoek opgedragen m.b.t. de afstandscontouren voor geluid om duidelijkheid te krijgen op welke ‘gevoelige objecten’ de windturbine betrekking heeft. Van dit onderzoek is geen informatie ontvangen. Onbekend is welke criteria voor het onderzoek gelden, zoals: wordt 42 dB of 47 dB aangehouden als maximale geluidsbelasting (1500 of 700 meter afstand van de geluidsbron), resp. wordt rekening gehouden met cumulatie van andere geluidsbronnen, o.a. wegverkeer A4 en de (toekomstige) helihaven. Bij de inspraak moet nadrukkelijk om nadere informatie worden gevraagd over dit onderzoek naar de afstandscontouren voor geluid.
    
 * Voor slagschaduw wordt een tijdlimiet per jaar gesteld met een reikwijdte van 700 meter. Sensoren op de windturbine moeten zorgdragen dat bij overschrijding van de tijdlimiet de windturbine automatisch wordt stilgezet. Indien dit niet gebeurt kan men een klacht indienen bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Door bewoners van Leidschendam zijn sinds januari 2017 veel klachten ingediend, maar allemaal afgewezen. Van bewoners van Leidschenveen is niet bekend of klachten zijn ingediend bij de Omgevingsdienst Haaglanden.
   
 *  Een meerderheid van de bewoners in Leidschendam wil de aanwezigheid van de windturbine accepteren voor de looptijd van de terugverdientijd van de investeringen van CEVA en De Wolff: 7- 8 jaar. Bij de inspraak wil men toezeggingen van de gemeenteraad Den Haag dat er de procedures worden gestart om de windturbine van de huidige standplaats te verwijderen en er geen nieuwe meer voor in de plaats komt/komen.
    
 * Voorzitter BOL zal ook inspreken om aan te geven dat Leidschenveen wel degelijk in de invloedssfeer valt van de windturbine en de bewoners door gemeente Den Haag betrokken moeten worden in de verdere besluitvorming over dit object.

******************