Ervaren Moeders Informeren aanstaande Moeders. Leidschenveen/Ypenburg( MIM) Ook iets voor jou ?

Geplaatst op 07-06-2018 11:49
Bron          

Maartje Kammeraat is coordinator MIM Leidschenveen-Ypenburg.

Ervaren Moeders Informeren aanstaande Moeders ( MIM)
 Ook iets voor jou ?
MIM is bedoeld voor vrouwen die voor het eerst moeder worden en onzeker zijn over de opvoeding, weinig steun uit hun omgeving ervaren of behoefte hebben om hun ervaringen te delen. Bij MIM helpen ervaren moeders op vrijwillige basis andere moeders bij de opvoeding en geven gezondheidsvoorlichting en vooral een luisterend oor.

Maartje Kammeraat is één van de vier coördinatoren, is werkzaam in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg voor Moeders informeren Moeders en met haar praat  ik over dit project. “MIM is een landelijk project en bestaat al heel wat jaren in Den Haag. Wij werken vanuit het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en zijn een aanvulling op de consultatiebureaus. We koppelen ervaren moeders aan beginnende moeders met een kind(eren) tot 4 jaar. Die moeders kunnen veel vragen hebben en er komt veel op hen af. Ook zijn er moeders die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen of zich alleen voelen.”  
De ervaren moeders brengen maandelijks een bezoek aan huis en hebben daarnaast vaak ook via de app of telefonisch contact. “Zij doen dat meestal tot het kind naar de peuteropvang gaat, maar soms ook langer” zegt Maartje. “Daarnaast gaan ze soms samen erop uit, naar bijvoorbeeld een speeltuin, bibliotheek, mama café of ontmoetingsgroep om hun sociale netwerk in de buurt te vergroten, helpen ze zoeken naar een juiste taalles. Het belangrijkste is dat ze er gewoon  zijn voor de moeders en een luisterend oor bieden.”

Het project kent 5 succesfactoren:      
  - MIM bereikt moeders met een migratieachtergrond. 
 - MIM versterkt de samenwerking met lokale partners.
 - MIM versterkt het sociale netwerk voor moeders.                                                         - MIM versterkt het zelfvertrouwen van moeders.                                                           - Veel moeders en vrijwilligers ervaren MIM als positief. 

MIM werkt samen met diverse organisaties zoals Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) de Jeugdgezondheidszorg, buurtwelzijnsvoorzieningen, mama-cafés,  tienermoederhuis, Home-Start, vluchtelingenwerk, lokale zorg-en welzijnsvoorzieningen zoals verloskundigen, kraamzorg, huisartsen en vrijwilligerssteunpunten.

“We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers en als je als aanstaande moeder  behoefte hebt aan een vrijwilliger mag je je ook altijd aanmelden” zegt Maartje. Voor meer informatie: Maartje Kammeraat, 06-229 27.049 maartje.kammeraat@denhaag.nl  of de site www.cjgdenhaag.nl 

*****