Volgend artikel Vorig artikel

Grote politieactie spookbewoning Ypenburg Den Haag: 17 aanhoudingen


Geplaatst op 05-03-2019 16:28
Bron           AD.nl


Verschillende zwaarbewapende arrestatieteams vanuit het hele land zijn vanmorgen op hetzelfde tijdstip ruim dertig woningen binnengevallen aan de Vuistbijl en de Steentijdsingel in de Haagse wijk Ypenburg. 

De actie houdt verband met een groot onderzoek naar illegale woningverhuur (spookbewoning). Hierbij zijn in totaal 17 mensen aangehouden, meldt de politie. 

In de doorzochte huizen zijn grote hoeveelheden drugs, vuurwapens en geld gevonden. Tientallen politieagenten zijn ingezet bij de actie. Rechercheurs en medewerkers van de afdeling wapens en munitie zijn aanwezig, maar ook de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Belastingdienst en gemeente Den Haag zijn bij de actie betrokken. Daarnaast worden geld- en drugshonden ingezet. De locatie is afgeschermd met zwarte schermen. 

Gedurende het onderzoek kreeg de politie zicht op drie mannen die als verhuurbemiddelaars fungeerden. Deze mannen zijn aangehouden. Het gaat om drie mannen van 57, 43 en 36 jaar. De verdachten komen uit Zoetermeer, Nootdorp en Rijswijk. Zij zitten momenteel in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Over de andere veertien aanhoudingen is verder nog niets bekend. 

Spookbewoning
Achter de deuren van zogenoemde spookwoningen gaat een criminele wereld schuil. Omdat mensen er volledig anoniem kunnen wonen dankzij de zogenoemde verhuurbemiddelaars, kunnen zij veelal ongemerkt en ongestoord hun gang gaan. In veel gevallen stond er niemand in de woning ingeschreven bij de gemeente. Daarmee bleven de feitelijke bewoners van de woningen in veel gevallen buiten beeld. 

Gillen
Een woning aan de Vuistbijl waar de politie vanmorgen is binnengevallen in verband met het onderzoek naar spookwoningen in Ypenburg

Nog voor 05.00 uur viel de politie een woning binnen in de Vuistbijl van een gezin dat al meer dan tien jaar in het pand woont. De buren werden wakker van het gegil van de kinderen die in de ingevallen woningen wonen. ,,In het huis woont een gezin met drie kinderen. ,,Eentje van tien, vijf en één jaar oud”, zegt een van de directe buren. ,,Mijn kinderen spelen regelmatig met hen. Het is een heel gewoon gezin. Ik heb nog nooit iets raars gemerkt.”  

De bezorgde buur heeft nog contact proberen te krijgen met de ouders, maar kreeg geen gehoor. ,,Er wordt niet opgenomen.” De woningen in het pand aan de Vuistbijl die binnen zijn gevallen zijn allen particuliere huurwoningen. 

Dezelfde etage
Opvallend aan de invallen is dat het in de meeste gevallen gaat om woningen die op dezelfde etage zitten. Hierdoor zouden de buren niet zo snel in de gaten hebben wat er speelt in de woningen. 

Naast de invallen in Ypenburg worden ook woningen in Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam doorzocht. Waar nodig maakt de politie gebruik van specialistisch personeel, zoals digitale specialisten. 

Wat is spookbewoning?

*****


Volg al het nieuws van Leidschenveen op nieuws Leidschenveen