Volgend artikel Vorig artikel

Ode aan Flip Hoffmann, Flip was naast zoveel, ook Bestuurslid BOL in de beginjaren.


Geplaatst op 13-08-2019 12:03


Flip samen met zijn overleden vrouw bij Sinterklaasfeest BOL 2014 als EHBO'er

Flip werd nooit vader, maar toch kwam hij aan het hoofd van een grote familie te staan
Hij hielp veel kinderen bij de scouting en het vissen, maar vader werd hij nooit. Deze week het levensverhaal van Flip Hoffman (1955 - 2019) in de rubriek Van Wieg Tot Graf van het AD.

Wij  kennen Flip als bestuurslid in de beginjaren bij BOL Bewonersorganisatie Leidschenveen.Waar hij vele taken op zich nam zoals b.v die enorme kerstboom opzetten in het winkelcentrum toendertijd.


AD schrijft levensloop in hun rubriek van wieg tot graf van Nicolette van der Werff 

Hoffmann groeide op in groot en gezellig gezin in Den Hoorn, tussen Delft en Schipluiden. In een boomgaard hield hij kippen, konijnen en kalkoenen om als tiener een zakcentje bij te verdienen. De ondernemende jongen zat vol plannen. Onder zijn leiding werd de traditionele stapel kerstbomen bijvoorbeeld hoger dan ooit. Flip besloot dat de berg goed in het zicht, pal voor de kerk, moest komen te liggen. Het vreugdevuur bleek dat jaar een groot succes. Totdat de pastoor ontdekte dat het roet onder de schoenen van de kerkgangers de nieuwe marmeren vloer verruïneerde.

Lees meer
Na zijn eindexamen op de lts ging Flip aan de slag bij de lijm- en gelatinefabriek aan de Rotterdamseweg in Delft. 'Geen veilig bedrijf,' zei Flip, die een opmerkzame geest, en soms ook sterke voorgevoelens had. Hij nam ontslag. Drie dagen later ontplofte de fabriek; een ramp waar twee werknemers bij omkwamen. Flip werd operator bij Calvé in Delft en trouwde Rika, een leidster bij Satoko Kitahara, een meisjeswaterscoutinggroep in Leidschendam waar Flip zich zeer actief voor inzette. Daarnaast ging hij aan de slag bij stadsbeheer van de gemeente Leidschendam. Eerst als stratenmaker, vervolgens werkte hij op kinderboerderij Essesteijn, begraafplaats Noorthey en als conciërge op de Brede School de Waterlelie.

Karper
Hoewel Flip en zijn vrouw nooit kinderen kregen breidde het gezin wel uit. Er kwamen herdershonden, kippen en konijnen in de familie. Die verhuisden allemaal mee naar Leidschenveen, een nieuwe wijk tussen Leidschendam en Zoetermeer waar Flip en zijn vrouw een huis kochten met goed viswater pal voor de deur. Menige karper haalde hij uit de singel en hij leerde de buurjongens ook de kunst van het vissen. In zijn schuur stond een flinke collectie hengels en netten waar iedereen dankbaar gebruik van maakte.

Flip was bestuurslid bij de Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOl) (, verzorgde de EHBO op lokale evenementen en was de organisator van de Samenloop voor Hoop (een 24-uurs estafettewandeling) in Leidschendam. Hij was betrokken bij zijn buurt en heel zorgzaam voor zijn vrouw. Toen zij hem nodig had omdat ze ernstig ziek werd, verpleegde Flip haar tot het einde. Het was een zware tijd waarin vakanties naar zijn broer in Canada lichtpunten waren. Hij maakte er (vis)vrienden en kwam altijd thuis met zelf gevangen zalmen.

Gelukkig
Toen hij na zware jaren via een datingsite verliefd werd op een hartelijke Curaçaose uit Zoetermeer, brak de zon weer in zijn leven door. Zijn nieuwe liefde was moeder en grootmoeder wat Flip in één keer tot een stiefvader en grootvader maakte. Die onverwachte rol van pater familias van een grote warme familie bleek hem op het lijf geschreven. Flip was gelukkig en trots. Vooral op zijn kleindochter. Ze was zijn oogappel.

Toen hij ziek werd weerhield noch chemokuur noch zware behandeling hem ervan om haar dagelijks van school te halen. Tot op het laatst werkte hij graag met zijn collega's op begraafplaats Noorthey waar de aimabele Flip Hoffmann (63) na een leven vol zorg en aandacht voor zijn medemens zijn laatste, heel verdiende, rustplaats kreeg.

***

Volg al het nieuws van Leidschenveen op nieuws Leidschenveen