23 september VOLGEBOEKT : Inventief met naald en draad, van 19:30 tot 21:00 | bibliotheek Leidschenveen

Geplaatst op 05-08-2020 19:58
Bron          


Inventief met naald en draad
23 september 2020, van 19:30 tot 21:00 | bibliotheek Leidschenveen

Kosten: gratis

Lezing over mode tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In Den Haag wordt hier uitgebreid bij stil gestaan. In deze lezing vertelt kunsthistorica Saskia Kuus over mode uit de periode 1940-1945.

Textiel op de bon
In de Tweede Wereldoorlog gaat textiel ‘op de bon’. Maar textiel wordt zo schaars dat er zelfs met bonnen weinig te koop is. Veel kleding van voor de oorlog wordt daarom vermaakt en hergebruikt. Kranten en damesbladen staan vol met tips hoe je van bijvoorbeeld een herenpak een mantelpakje kunt maken. Parachutestof wordt gebruikt voor doop- of trouwjurken. Na de oorlog worden ‘bevrijdingsrokken’ gemaakt van patchwork waarin de draagster haar hele geschiedenis vertelt.

Over Saskia Kuus
Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar zij zich specialiseerde in kostuumgeschiedenis. Zij schreef onder andere het boekje Baden en flaneren aan zee – Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.

 U kunt niet meer Reserveren
Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Reserveren is verplicht en kan telefonisch, per mail of bij de klantenservice in de bibliotheek. Met inachtneming van de 1,5 meter maatregel kunnen aan deze activiteit 23 personen deelnemen. 

Bibliotheek Leidschenveen
Emmy Belinfantedreef 7
2492 JT Den Haag
T: 070 - 353 76 60
E: leidschenveen@bibliotheekdenhaag.nl  

Bibliotheek Den Haag organiseert vanaf 15 juni weer verschillende activiteiten in de bibliotheken. Uw veiligheid is belangrijk. We zorgen er dan ook voor dat u 1,5 meter afstand kunt houden, en treffen aanvullende hygiëne- en beschermingsmaatregelen. Het is verplicht om te reserveren, omdat een beperkt aantal mensen tegelijk in de bibliotheek kan zijn. Blijf thuis als u symptomen heeft die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, zoals verkoudheid, koorts en hoesten.

Afbeelding: Modeprent van een vrouw in een groene japon, ca. 1942. Rijksmuseum Amsterdam, bruikleen van de Collectie M.A. Ghering-van Ierlant 

 ===

Klik hier voor alle activiteiten