Verslag zitting BOL 11 maart 2020: Bewonersorganisatie vraagt bestuursrechter of GGD de luchtvervuiling van A12 goed heeft beoordeeld bij uitbreiding van Britse school”

Geplaatst op 11-03-2020 20:00
Bron          

“Bewonersorganisatie vraagt bestuursrechter of GGD de luchtvervuiling van A12 goed heeft beoordeeld bij uitbreiding van Britse school” 

Op de eerste plaats willen we even duidelijk maken dat BOL niets heeft tegen de Britse school. In tegenstelling zelfs, het is natuurlijk fantastisch dat Leidschenveen een internationale school in haar wijk heeft. Dat neemt echter niet weg dat BOL wel degelijk zich zorgen gemaakt heeft en nog steeds zorgen maakt over de gang van zake betreffende de vergunning die verleend is voor uitbreiding van de school met de kennis van nu zou dat niet hebben mogen gebeuren.

De Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) vindt dat de gemeente Den Haag niet zorgvuldig is geweest bij de beoordeling van de uitbreiding van de Britse school. De nieuwbouw is direct langs de A12, waardoor luchtkwaliteit belangrijk is voor de gezonde leefomgeving van de leerlingen.

Als BOL hebben we bezwaar gemaakt tegen deze uitbreiding omdat wij van mening zijn dat een goede motivatie ontbreekt voor het afwijken van de GGD-richtlijnen in de vergunningsverlening door de gemeente Den Haag. De Haagse bestuursrechter heeft 11 maart beide partijen gehoord. In deze zitting is de BOL bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat in bestuursrecht en een expert  die gespecialiseerd is in effecten van luchtvervuiling door snelwegen op de gezondheid.

De bestuursrechter wilde eerst vaststellen of een bewonersorganisatie wel de vraag over het onzorgvuldig handelen mag voorleggen aan de rechtbank. Volgens de BOL is het waarborgen van een goede leefomgeving in de Haagse wijk Leidschenveen een belangrijke doelstelling. 

 De expert van de BOL heeft naar deze ongewenste risico’s veel onderzoek gedaan en ze geeft aan dat deze impact op gezondheid groot is, waardoor significant meer van luchtweg problemen zoals astma voorkomen langs de snelwegen. Huidige Kennis over luchtkwaliteit en impact op gezondheid door snelwegen laten zien dat de effecten groter zijn dan een aantal jaren geleden werd gedacht. Ook GGD-richtlijnen geven een sterk advies om niet te sporten vlak langs de snelweg omdat tijdens het sporten de fijne stofdeeltjes van roet en banden diep in de longen doordringen. Volgens de BOL moeten vooral jonge opgroeiende kinderen daarom niet aan deze zeer ongezonde belasting worden blootgesteld.

Uitspraak van de rechtbank is binnen 6 weken.

BOL dankt HABITAT-advocaten en juristen en Boogaard consultants voor hun toewijding en inzet. Deze zaak werd mede mogelijk gemaakt door steun van Milieu Defensie.

 Lees hele verloop van rechtzaak

*****

Klik hier voor alle nieuwsberichten