13 september is het Iconisch Kunstwerk Ling Zhi Helicopters op locatie de kop van de Rijswijkse Landingslaan in Ypenburg geplaatst.

Geplaatst op 13-09-2020 13:43
Bron           Dick Muijs


foto Dick Muijs.
Iconisch Kunstwerk Ling Zhi Helicopters op locatie geplaatst.
Jongstleden vrijdagmiddag 11 september is het kunstwerk Ling Zhi Helicopters van de internationaal befaamde Frans-Chinese kunstenaar Huang Yong Ping ( 1954-2019) op locatie geplaatst.

Dit nieuwe kunstwerk staat op de kop van de Rijswijkse Landingslaan, de locatie van het voormalig vliegveld Ypenburg en markeert de totstandkoming van het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. 

Voorgeschiedenis:
De gemeente Den Haag gaf in 2016 opdracht voor een kunstwerk om de totstandkoming van het nieuwe stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg te markeren. Het heeft zich bij de keuze van het kunstwerk laten adviseren door een commissie van bewoners en kunstkenners, onder begeleiding van Stroom Den Haag. De keuze is op het ontwerp van Huang Yong Ping gevallen, omdat Ling Zhi Helicopters de geschiedenis van de locatie en het ontstaan van het stadsdeel op poëtische wijze verbindt. De kunstenaar koos de kop van de Rijswijkse Landingslaan voor een intrigerend en reusachtig ensemble van drie ‘paddenstoel-helicopters’. Op het grasveld verrijzen  drie reusachtige Ling Zhi paddenstoelen van respectievelijk 5,5 meter bij 6,8 meter bij 6,3 meter hoog. Als de wind waait draaien op de ‘hoeden’ zachtjes en geruisloos de helicopterwieken en lijkt het alsof het werk hier net is geland. Op deze plek bevond zich tussen 1936 en 1987 het vliegveld Ypenburg. Vandaag de dag is het een levendige wijk op een historische locatie die nog leeft in de herinnering van veel inwoners. Het monumentale kunstwerk verbeeldt daarmee de krachtige samenvoeging van terugblik en vooruitgang.

Onthulling:
Op zondagmiddag 4 oktober vanaf 14.30 uur zal dit monumentale kunstwerk onthult worden door de Haagse wethouder Van Asten. De onthulling is tevens een eerbetoon aan Huang Yong Ping en geschiedt in aanwezigheid van zijn weduwe en dochter.
Het monumentale kunstwerk kwam tot stand in samenwerking met Projectbureau Ypenburg, de Ontwikkelingsmaatschappij Leidschenveen, de gemeente Den Haag en Stroom Den Haag. Met dank aan: Anything is Possible, Shen Yuan en Huang Yan.     
   
 Bekijk ook de website https://lingzhihelicopters.nl 

 ===


Klik hier voor alle nieuwsberichten