Nieuwe samenspeelplek voor kinderen met en zonder beperking.

Geplaatst op 04-12-2021 13:40
Bron          


Nieuwe samenspeelplek voor kinderen met en zonder beperking. 

Twee trampolines waarop ook kinderen in een rolstoel kunnen; een opvallende Sona (een interactief geluidsspeeltoestel voor buiten), een mand-zitschommel en nog veel meer speelmogelijkheden voor kinderen met en zonder beperking: aan de Katschiplaan in Ypenburg heeft Den Haag er opnieuw een inclusieve samenspeelplek bij gekregen.

Het stadsbestuur investeert dit en volgend jaar in totaal 1 miljoen euro in vernieuwing en vervanging van speelplekken en in het toegankelijker maken van speelplekken voor kinderen met een beperking. “Corona heeft nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk een uitdagende, veilige en leefbare buitenruimte is. Den Haag moet aantrekkelijk blijven voor gezinnen met kinderen. Buitenspelen, buitensporten en bewegen zijn daarnaast gezond en stimuleren kinderen en jongeren in hun ontwikkeling”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid juist ook vandaag (vrijdag 3 december) op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking.

Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg telt veel gezinnen met jonge kinderen. Aantrekkelijke mogelijkheden om lekker buiten te spelen zijn er dan ook heel belangrijk. Zo werd afgelopen zomer nog het skatepark aan de Rijswijkse Landingslaan in Ypenburg geopend, een uitdagende pumptrack en de eerste in de regio Haaglanden. De nieuwe speelplek aan de Katschiplaan is het resultaat van uitgebreid denkwerk door een groot aantal partijen, zoals de jeugdraad van Ypenburg, speelleverancier Yalp, bewoners van de wijk De Venen (waar ook de school voor speciaal basisonderwijs Het Avontuur is gevestigd), stichting Voorall (belangenbehartiger van Hagenaars met een beperking) en uiteraard de speelbeheerder van stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg.

Nog een schepje bovenop

Den Haag telt ruim 590 speelplekken; en in elk geval de speelplekken die de gemeente in beheer en onderhoud heeft, zijn over het algemeen ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. “Toch doen we daar nog een schepje bovenop, want verspreid over de stad richten we er een aantal in als samenspeelplekken: speelplaatsen die extra zijn aangepast om de speelwaarde en toegankelijkheid voor kinderen met een beperking te verhogen. Samen leven begint met samen spelen”, aldus wethouder Kavita Parbhudayal, die ook coördinerend wethouder voor toegankelijkheid is.

Om het samen spelen tussen kinderen met en zonder beperking te stimuleren, investeert het stadsbestuur in samenspeelplekken. Speeltoestellen worden geschikt gemaakt voor ‘inclusief spelen’ en rul zand wordt vervangen door een ondergrond die geschikt is voor het gebruik van hulpmiddelen, zoals rolstoelen. Kavita Parbhudayal: “In een stad van iedereen is het van vitaal belang dat we sociaal met elkaar omgaan. Mensen met een beperking willen geen uitzondering zijn, maar aangesproken worden op hun kracht en talenten. Een speeltoestel moet een uitdaging zijn en geen hindernis”.

 ===

Klik hier voor alle nieuwsberichten