Fraude bij BOL, gemeente laat bewonersorganisatie in de kou staan

Geplaatst op 01-01-2015 10:45
Bron          



„Fraude bij BOL. Het is al erg genoeg als de eigen (voormalige) penningmeester wordt betrapt op het ontvreemden van subsidie van de gemeente, die voor BOL en andere vrijwilligers in Leidschenveen was bestemd. Het wordt echter nog erger als de gemeente Den Haag je als bewonersorganisatie aan jouw lot over laat! 

Lees het artikel in De Posthoorn van woensdag 31/12/2014.”


DEN HAAG – De gemeentelijke subsidieregeling voor vrijwilligersorganisaties leidt tot een grote werklast voor bijvoorbeeld bewonersorganisaties. Daarnaast blijkt het makkelijk mogelijk te zijn om een greep uit de vrijwilligerskas te doen.

De Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) is daar het afgelopen jaar het slachtoffer van geworden. Voorzitter Anton Janssen: “Onze penningmeester bleek vreemde transacties te hebben uitgevoerd.” Nadat het bestuur het geldtekort had geconstateerd, heeft zij aangifte gedaan bij de politie. De penningmeester heeft bekend. De verdachte zou ongeveer een jaarbedrag aan basissubsidie voor bewonersverenigingen hebben ontvreemd. “Dat is een aanzienlijk bedrag voor ons”, zegt Janssen.

Omdat de basissubsidie niet is gebruikt waarvoor die is bedoeld, rekent de gemeente BOL dit bedrag nu als schuld aan de gemeente aan. De schuld bij de gemeente is mogelijk de doodsteek voor de bewonersorganisatie. “Zolang je schuld blijft staan, krijg je geen nieuwe subsidie. Als tegemoetkoming biedt de gemeente een terugbetalingsregeling van tien jaar. Zijn hier geen regelingen voor te bedenken?”, vraagt de voorzitter zich hardop af. Want we hebben geen eigen inkomsten en dit leidt tot de opheffing van de BOL. Janssen: “Maar een opheffing betekent dat de schuld bij de gemeente blijft bestaan. Dan worden alle bestuursleden aansprakelijk gesteld. En eigenlijk willen we gewoon doorgaan.”

De bewonersorganisatie voelt zich nu ‘volledig in de kou gezet door de gemeente Den Haag’. Janssen ziet graag dat de BOL steun krijgt van juristen van de gemeenten. “Dat is beter, dan dat wij als amateurs een juridisch proces ingaan. En een financiële steun om een advocaat in te huren zou ook prettig zijn”, wenst hij. “Nu worden we nu aan ons lot overgelaten.”

PvdA-raadslid Lobke Zandstra vraagt aandacht voor de fraudegevoeligheid van vrijwilligersorganisaties. Zij wil van verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) weten op welke manier de gemeente organisaties ondersteunt die te maken krijgen met fraude. Zandstra wil dat de wethouder gaat kijken of het mogelijk is om vanuit de gemeente accountantsondersteuning te bieden om de boeken op orde te brengen of door juridische ondersteuning om geld terug te halen.