De Huiskamer van BOL is nu al geliefde stek in Leidschenveen. Interview Posthoorn 2 november.

Geplaatst op 20-11-2021 14:48
Bron          

 

Op 2 november kregen we bezoek van de Posthoorn in de Huiskamer van Leidschenveen en is er een interview gegeven. 

--- 
Ruim twintig jaar nadat de eerste bewoners er kwamen wonen, heeft Leidschenveen een eigen buurthuis. Wie er binnenstapt aan de Harriėt Freezerhof, snapt meteen waarom de Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) deze naam heeft gegeven aan de ontmoetingsruimte.

Op deze doordeweekse ochtend zitten er mensen rustig te lezen aan de leestafel, aan een andere tafel wordt met elkaar koffie gedronken en even verderop zijn mannen samen aan het biljarten. Vrijwilligers achter de kleine bar heten iedere nieuwe bezoeker hartelijk welkom en schenken koffie of thee voor een zacht prijsje van respectievelijk 1 euro en 0,50 euro. De sfeer doet prettig en huiselijk aan.

Ellen Tolhuisen is algemeen bestuurslid van de bewonersorganisatie Leidschenveen. Ze verzorgt de communicatie rond de Huiskamer, is betrokken bij de organisatie van de activiteiten en houdt de website bij. Ze vertelt dat de Huiskamer voorziet in een grote behoefte. "Voorheen was hier alleen Leerwerk Restaurant Heerlijk. Toen dat ophield te bestaan was er geen ontmoetingspunt meer."  Tolhuisen vertelt dat dit voor sommige, meest wat oudere bewoners leidde tot eenzaamheid. "Een bezoeker vertelde me laatst dat - voordat de Huiskamer openging - ze soms tegen de muren aanvloog."

De realisatie van de ontmoetingsruimte van BOL had nog wel wat voeten in de aarde, vertelt ze. "De gemeente keurde aanvankelijk  het af om met de subsidie van de bewonersorganisatie het pand op te knappen. Dat die toestemming er uiteindelijk toch kwam, was een zegen", vertelt Tolhuisen. De oproep voor vrijwilligers in deze krant was meteen succesvol: er meldden zich 35 mensen. En die waren nodig ook, want de Huiskamer is doordeweeks elke dag open en draait volledig op vrijwilligers. En dat gaat volgens Tolhuisen heel goed. "Niemand is de baas, we doen het met elkaar en spreken elkaar ergens op aan als dat nodig is."

Juni dit jaar ging de Huiskamer voor het eerst open. Tolhuisen is tevreden. "We hebben nu een kleine bibliotheek, er is een biljartcompetitie en een gameclub voor jongeren. We hebben hele succesvolle bridgebijeenkomsten waar ruim 80 man op afkomen en ook de bingo is altijd heel populair. Daarnaast zijn er regelmatig allerlei workshops en kan iedereen doordeweeks binnenlopen voor een praatje en een kopje koffie. En er loopt nu ook een subsidieaanvraag voor een programmeercursus voor kinderen", vertelt Tolhuisen enthousiast. Ze doet er veel aan om de Leidschenveners over de drempel te krijgen. "Als ik iemand voorbij zie lopen en naar binnen zie kijken, stap ik er op af en vraag of hij of zij het leuk vindt om een keer binnen te komen." 
Bekijk de komende activiteiten op de website : www.leidschenveen.nu/agenda

De Huiskamer is elke ochtend, en woensdag- en vrijdagmiddag open. In het weekend zijn er activiteiten. Meer informatie op de website :  www.leidschenveen.nu of loop eens naar binnen aan het Harriėt Freezerhof 201. 
Redacteur Posthoorn
--------------------------
Redactie BOL:
Momenteel is de Huiskamer helaas wegens oplopende Corona besmettingen gesloten. Immers willen we niet de veiligheid van onze bezoekers en onze gastheren/vrouwen in gevaar brengen. 
We hopen de de cijfers snel omlaag gaan en dat de Huiskamer weer open kan. De workshop  Crea en ook Bingo en Bridgedrive en Klaverjassen  zijn afgelast.

 ===