Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL) is tegen plaatsing 25.000 zonnepanelen naast A12.

Geplaatst op 29-08-2023 14:27
Bron           Rémon van Zuijlen. AD.nl


AD meldt : Verzet tegen zonneveld langs de A12 neemt toe: ‘Dit weiland is precies een bottleneck’ 
Het verzet tegen de de komst van een zonneveld tussen Den Haag en Zoetermeer neemt toe. Na kritische geluiden uit buurgemeente Pijnacker-Nootdorp komen die nu uit de naastgelegen Haagse wijk Leidschenveen. Bewoners vrezen dat hun groene buffer verdwijnt. 

Het is een van de laatste stukjes weiland die je ziet als je over de A12 tussen Den Haag en Zoetermeer rijdt. Dat bijna 10 hectare grote terrein - vergelijkbaar met zo’n vijftien voetbalvelden - verdwijnt waarschijnlijk onder een deken van zo'n 25.000 zonnepanelen. Als er toestemming komt van de gemeente tenminste. Het gaat om twee weilanden tussen de Roeleveenseweg, de A12 en golfbaan BurgGolf. Dit stukje groen is nog nèt Zoetermeer, tegen de grens met Den Haag en Pijnacker-Nootdorp. 

De ontwikkelaar, Sunvest uit Utrecht, hoopt hier een vergunning te krijgen om een zonnepark te bouwen en die 25 jaar te mogen exploiteren. De vergunningaanvraag ligt al bij de gemeente Zoetermeer. De grond aan de Roeleveenseweg is geen natuur of landbouwgrond, het is bestemd voor uitbreiding van de naastgelegen golfbaan. Het is eigendom van een Nootdorper. Sunvest belooft wandel- en ruiterpaden aan te leggen langs het Waterpad en wil met natuurvriendelijke oevers, poelen en fleurige groenstroken aansluiten op de natuur aan weerszijden van het terrein. Daar liggen de Nieuwe Driemanspolder en de Balij. Ondertussen lopen er andere projecten om de natuur hier rond de A12 beter te verbinden. 

Ook de naastgelegen Haagse wijk Leidschenveen zich. Bewonersorganisatie Leidschenveen wil helemaal niet dat een stuk van de groene buffer tussen Zoetermeer en Den Haag verdwijnt. Dat het groene uitzicht plaatsmaakt voor strakke rijen zonnepanelen, vindt bestuurslid Clemens van der Nat maar niks. ,,Wij zien groen verdwijnen terwijl het hier al behoorlijk is verstedelijkt. Dit weiland is precies een bottleneck in die Groenblauwe Slinger. Wij vinden een zonnepark daarom hier niet passen.”

De Hagenaars willen de politici in buurgemeente Zoetermeer wakker schudden en stelden een informatiepakket voor hen samen. ,,We weten wat de ontwikkelaar belooft, maar straks is die wei voor 80, 90 procent bedekt met zonnepanelen.”.
Zover is het nog niet: eerst beoordeelt het college de vergunningaanvraag. Naast een positief besluit is nog een akkoord van de gemeenteraad nodig.

 ===