Bij veel regen kan slootwater met kankerverwekkende stof toch wegstromen [BOL]

Geplaatst op 16-11-2023 16:22
Bron           Radio West

DEN HAAG - De sloot in het Haagse Leidschenveen met hoge concentraties PFAS is afgesloten, maar als het hard regent stroomt de sloot over en kan het water zo toch wegstromen. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft daarom 
een dam van zand aangelegd, om te voorkomen dat het vervuilde water richting de nabijgelegen woonwijk stroomt. 
De zanddam is aan één kant van de sloot tot zo'n 10 centimeter boven het wateroppervlak aangelegd. 'Als het veel regent, zoals in deze weken, dan kan het water over de dam via het gemaal afgevoerd worden richting het boezemwater en  dan gaat het flink verdund richting de zee', zegt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap. 
Op die manier komt de schadelijke stof niet in de woonwijk terecht. 'Het belangrijkste is dat het water niet richting de woonwijk gaat. De afsluiting van de sloot werkt dus.' Het RIVM raadt af om het water uit deze sloot te gebruiken voor  moestuinen en ook geldt er een visverbod. In omliggende sloten gelden die restricties niet. 

Recherchewerk 
Het waterschap, de gemeente Den Haag en de betrokken omgevingsdienst zijn al maanden op zoek naar de oorzaak van de PFAS-vervuiling. 'Het is net recherchewerk', zegt de woordvoerder van Delfland. 
Afgelopen zomer meldde onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV dat in een sloot langs bedrijventerrein Forepark in Den Haag hoge concentraties PFOS (dat onder de verzamelnaam PFAS valt) zijn aangetroffen, zelfs hoger dan 
in de Westerschelde of in het water nabij de Chemours-fabriek in Dordrecht. Het Hoogheemraadschap van Delfland had die hoge waardes begin 2021 al gemeten toen het ging baggeren in de sloot. Omdat in de nabijgelegen sloten in de  woonwijk naast het bedrijvengebied de waardes veel lager waren, heeft het waterschap hier geen ruchtbaarheid aan gegeven. 
PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen, die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn. De chemische stoffen worden onder meer gebruikt voor antiaanbaklagen in pannen, waterafstotende kleding, blusschuim en cosmetica. Ze worden in   verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.  
Na de publicatie van Pointer voerde Delfland nieuwe metingen uit in de sloten in het gebied. De PFOS-waarden waren weliswaar lager dan ruim twee jaar geleden, maar het waterschap trof nu ook andere PFAS-stoffen aan. De meest  verontreinigde sloot op het bedrijventerrein werd afgedamd, zodat het water niet richting de aangrenzende woonwijk kan gaan. 
De oorzaak van de vervuiling is nog steeds niet aangetroffen en wordt wellicht ook nooit gevonden, zei dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt in september op een bewonersbijeenkomst. 

===